Craniovisie Rotterdam Logo

WAT IS CRANIOSACRAAL THERAPIE ?

CRANIOSACRAAL-SYSTEEM, SPANNING & BINDWEEFSEL

Craniosacraal-therapie

WAT IS CRANIOSACRAAL THERAPIE ?​

Craniosacraaltherapie (cranio) is een lichaamsgerichte therapie.

Cranio werkt met het craniosacraal-systeem en het bindweefsel (fascia) in ons lichaam. Deze systemen kunnen verstoord raken door dingen die je meemaakt in je leven. De therapie gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Een gezond lichaam probeert zichzelf te herstellen, bij cranio ondersteunt de therapeut dit proces.

Tijdens de behandeling onderzoekt de therapeut waar de spanning of blokkade zit. Door met de handen gedurende enige tijd op de juiste wijze zachte druk uit te oefenen verdwijnt de spanning. Het lichaam kan weer optimaal functioneren. Je kan je weer gezond en energiek voelen.

Het craniosacraal-systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Hier omheen zitten de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum).

Een pompsysteem diep binnenin de hersenen creëert het ritme van het hersenvocht . Dit craniosacrale ritme uit zich als een golvende beweging die overal op het lichaam voelbaar is. Als dit systeem niet goed werkt door spanning in het bindweefsel heeft dat invloed op het centrale zenuwstelsel (hersenen en zenuwen).

Spanning / blokkade en emoties

Spanning in het bindweefsel kan een lichamelijke oorzaak hebben zoals een val of ongeluk, botbreuk, ziekte, bevalling of littekenweefsel.

Het kan eveneens een gevolg zijn van emotionele overbelasting of stress.

Dat klinkt misschien raar maar als je bedenkt dat je het in je buik kunt voelen als je nerveus bent, een brok in je keel krijgt als je verdrietig bent of je kiezen op elkaar bijt als je boos bent begrijp je dat je lichaam kan reageren op dingen die je meemaakt in je leven.

Tijdens de behandeling wordt je lichaam uitgenodigd om te ontspannen en weer te gaan stromen. Soms komen hierbij emoties los die te maken kunnen hebben met een (oud) trauma. Vastgezette energie komt vrij waardoor je zelfherstellend vermogen weer op gang komt. De therapeut geeft tijdens dit proces ruimte aan wat jouw lichaam van binnen uit aangeeft en helpt je je inzichten helder te krijgen zonder hierbij te sturen of te interpreteren.

Bindweefsel
Bindweefsel bevindt zich overal in het lichaam.

Als dit bindweefsel door spanning te “strak” staat kunnen gewrichten, organen, bloedvaten of het zenuwstelsel in de knel raken en hun werk niet goed doen.

Klachten kunnen ontstaan waar het bindweefsel gespannen is maar ook op een andere plek in het lichaam.

De therapeut behandelt daarom het hele lichaam en niet alleen de plek van de klacht.